Zjednodušené zeleninové rizoto

Rizoto se dělá snad v každé domácnosti, ale málokdo ví, jak má vypadat to pravé nefalšované. Já dělám takovou zjednodušenou verzi, která poskytne obdobný výsledek bez investovaného času. Když děti teprve objevovaly svět jídel a chutí, upravovala jsem také velikost zeleniny.

Doba přípravy: 15 minut příprava, asi 40 minut var

Kuchyňské náčiní: prkénko, nůž, hluboká pánev s pokličkou, špachtle nebo vařečka

Na zjednodušené rizoto potřebujeme

  • zelenina dle výběru – asi 2–3 dvojhrsti
  • 1 hrnek kulatozrnné rýže
  • 3 hrnky vody/vývaru
  • olej/ghí/máslo
  • koření

Mám v zásobě hodně univerzálních receptů, které prostě obměňujete podle chuti, sezóny nebo zdravotního omezení. Rizoto je jedním z nich. Je to rychlovka, která potěší snad každého. I proto jsou suroviny uvedené spíš obecně a pouze poměrově.

Množství zeleniny vyberte podle toho, zda chcete rizoto spíš rýžové nebo spíš zeleninové. Krájejte na kousky, jaké máte rádi. Někdo miluje všechno na co nejmenší kousíčky, někdo se zase potřebuje zakousnout do pořádného kusu a ten si vychutnat.

Když byly děti malé, připravovala jsem velké kousky zeleniny, aby si je mohly brát do ruky.

Začátky baštění se lžičkou byly vždycky velká zábava – většina jídla skončila okolo, protože lžička je prostě zajímavá ze všech stran a kdo by byl býval čekal, že to z ní bude padat… A tak kombinace lžička a velké kousky zeleniny tak akorát do ručičky byly efektivní pro všechny zúčastněné. Maminka nemusela připravovat zvláštní jídlo, objevitelské i hladové potřeby byly uspokojeny a zároveň se malí členové cítili přijímaní tím, že jedí stejné jídlo jako dospěláci. Win, win, win. 💃🎶💪

Teď se podívejme na samotný recept:

Nakrájejte zeleninu, bude-li mezi ní cibuleosmahněte ji první, pak ji zasypte kořením, přidejte ostatní zeleninu, nakonec rýži a když začíná průhlednětzalijte vše teplou až horkou vodou nebo vývarem. Nechte na mírném ohni pod pokličkou asi 40 minut.

Na závěr promíchejte a podávejte. Zjednodušené rizoto se nemusí celou dobu míchat, prostě ho necháte dělat, dokud se většina vody nevsákne a nezůstane vám hustý šlem kolem rýže a zeleniny. Takové to matlavé je přesně to, čeho chcete dosáhnout.

Pravé italské risotto

Milovníci pravého italského rizota by mi asi pěkně vyčinili, že tuto úpravu vydávám za rizoto. No, alespoň zachovávám kulatozrnnou rýži arborio, která je lepivá a díky níž získáte tu pravou konzistenci rizota. Když použijete jakoukoliv jinou rýži, máte prostě rýžovou míchaninu, ale rozhodně ne rizoto.

Jenže. V našich končinách se jako rizoto označuje všechno, kde je rýže smíchaná s něčím. Nedávno jsme byli na víkendu s kamarády a když jsem dělala rizoto, holky byly překvapené, jakou má konzistenci. Jedna říkala, že když to vypadá takhle, říká tomu čína, druhá si zase myslela, že rizoto se má rozsýpat.

Jak jste na tom vy? Co si představujete pod pojmem rizoto?

Když u nás vstoupíte do běžného obchodu, většinou si můžete vybrat rýži dlouhozrnnou, předvařenou a nyní už i docela basmati nebo arborio. V takovém Kyrgyzstánu si na tržnici můžete vybírat snad z deseti druhů rýže.

Já tady nabízím skutečně velice zjednodušenou verzi, protože to pravé rizoto se připravuje tak, že stojíte u plotny a po naběračkách přidáváte horký vývar a neustále mícháte.

Většina italských rizot obsahuje pouze jednu ingredienci a rýže výrazně převažuje – já mám poměr opět trochu upravený. Je to dané tím, že mám ráda zeleninu a také proto, že vím, že tělu dodá potřebnou vlákninu. Ta zevnitř kartáčuje střeva od nečistot, a tím pomáhá zlepšovat vstřebávání živin ze stravy.

No, a na závěr samozřejmě nesmí chybět kvalitní grana padano nebo parmigiano reggiano čili hezky česky parmezán. Správně se strouhá na straně struhadla, o které asi většinou netušíte, na co je – takové ty vystouplé hvězdičky. Dobře vyzrálý sýr (alespoň 24 měsíců) se na něm strouhá naprosto luxusně. Pokud se řadíte mezi vegany nebo nemůžete mléčné výrobky, bílkovinnou posypku nahradí mleté ořechy a/nebo semínka.

Ještě si dovolím upozornit, že pokud chcete rýži připravit opravdu dobře, ještě ji před samotnou přípravou alespoň na chvíli namočte.

A používáte-li celozrnnou rýži, namočte ji přes noc nebo alespoň na 7 hodin – odmění se vám tím, že bude stravitelnější a získáte z ní mnohem více živin.

Buon appetito!

Spiritual body leader & Art healer. Mám celostní přístup k životu a k uzdravování skrze posvátnou trojici tělo-mysl-duše. Dlouho jsem se snažila napasovat do škatulky zdraví skrze stravu, ale nikdy to nemělo dostatečnou hloubku.
Dovolila jsem si otevřít se naplno zdrojovému proudění, a tak tvořím podporující léčebnou grafiku, píšu básně a stahuji světelné kódy jak grafické, tak zvukové. Skrze můj hlas může tělo pocítit propojení s prvotním nastavením a přirozeně se k němu navracet, a tedy uzdravovat. Své letité zkušenosti z mnoha oborů zužitkovávám do jednoho celku a vytvářím tak komplexní průvodce ke spokojeném životu, který je základem zdraví, hojnosti a úspěchu.
Pokud se chceš naplno dostat do pole, které spoluvytvářím, projdi si programy a nech své srdce, ať rozhodne, zda a co si vybereš.
Komentáře
  1. Honza Markovič napsal:

    Milá Marcelko,
    Tvoje kuchařky Cukroví bez cukru, Jídelníček bez cukru, a taky Mlsej bez výčitek, mne provází už třetím rokem. 🙂 Ještě jsem nevyzkoušel zdaleka všechny Tvé recepty, ale wono to všecičko jednou příjde… 😉 A začnu třeba právě tímhle prvním receptem!! 😀
    Ostatně, Tvá loňská Konference o imunitě, mne také velmi oslovila. Do dneška si některé rozhovory přehrávám (např. s Eywou, naší spolužačkou z Mil.výzvy). Hodně poučné! A pak hlavně – aktuálně probíhající 30denní Nakopávač Napoleona Hilla! Wow, pecka! Díky za něj! Myslím, že je načase, po mnoha letech, jeho knížku Myšlením k bohatství, oprášit, a přečíst si ji znovu. Tentokrát ovšem z úplně jiné perspektivy. 😉
    Mimochodem – v naší rodince se jako legenda traduje Tvoje přednáška o bílé mouce, kterou jsi tenkrát – ze svého gauče – odvysílala speciálně na mou prosbu! Viz Tvůj YT kanál. Všichni jsme si ji vzali k srdci. Jsi neuvěřitelně motivující človíček a jsem šťastný, že jsem Tě tenkrát v hotelu Step potkal. A jsem extrémně vděčný Nebeskému Ofisu že mi to vše takhle krásně načasoval a nalajnoval! A především, žes i mě samotného – a to právě v těchto dnech! – konečně a doslova Nakopala k akci! Takže svůj recenzní blog o komplexní osobnosti člověka, který mám připravený (a placený) už od r. 2015 – leč zatím stále prázdný – konečně brzy spustím! 😀
    Zkrátka, jsem Tvým naprosto a navždy oddaným fanouškem… Děkuju! :-*

  2. Honza Markovič napsal:

    Mimochodem, pokud se rizota týká, jen kvůli němu jsem si do své nemalé sbírky užitečných elektrických pomocníků v kuchyni pořídil taky rýžovar! A vřele ho doporučuji. Bohužel sem nelze dát fotečku mého kuchyňského „autoparku“. 😀 Už se těším, až si dám i tuhle Tvou novou ňaminu, Marcelko! 😉
    Mimochodem, naší rodinkou už postupně prošli tři Italové, z nich jeden špičkový šéfkuchař! A dva z nich zůstávají. Takže velmi rád potvrzuji, že pravé italské rizoto má pramálo společného s našim českým, tzv. „rizotem“… 😀 Jak ingrediencemi, tak chuťově. Schválně – nechte si ho uvařit od Itala! Svému jazyku nebudete věřit! 😉

    • No jasně, italské rizoto je bezkonkurenční a jestli máte Italy v rodině, tak to musí být kulinářská pecka. Jen si na Itálii vzpomenu, sbíhají se mi sliny po všech těch šťavnatých plodech, sýrech a další spoustě dobrot. 😋

      • Honza Markovič napsal:

        Přesně, Marcelko, Zapomněl jsem dodat, že se to týká zdaleka nejen rizota. Ale především těstovin, no a logicky i pizzy. 😀 Já sám, jsem si to vyzkoušel, když jsem v NY pracoval půl roku v takovým tom typickým americkým Deli Store, jehož součástí byl i teplý pult a samozřejmě pizzérka, Proč? Protože majitelka byla Italka, nejmladší z 5 dětí. Jejíž děda se kdysi za Velké hospodářské krize přistěhoval do NY. A celá tahle familie se každé Vánoce (já u nich zažil 2001) scházela na Vánoční večeři, a pozvali taky celou tuhle naši partu z pizzérky. Úžasná rodinka! Ten děda ještě žil! No a tam jsem se naučil taky pizzu dělat! Jenže to bylo v r. 2001, takže dnes už, ehm jaxi… 😀
        Ale dovol mi prosím, k tomu můj kratičký příběh…
        Vzala mne totiž na můj telefonát na inzerát. Ale hned mi řekla, že tam je kolem hodně Čechů, což byla pravda. Jenže s tím prý souvisí, že má VELMI špatnou zkušenost, že u ní Češi KRADOU!!! Huuustý renomé. Ale prohlásila, že každý je jiný, a že to se mnou zkusí! 😉
        Měl jsem na starosti všechny lednice s nápojema. Když zjistila, že jsem před tím stavěl dřevostavby, dělal střechy i carpentera, tak jsem hned dostal za úkol vyrobit velké regály do skladu. Pak vybetonovat garáž a předělat ji na její novou kancelář, opravit střechu, parapety, okna a sestavit nábytek. 😀 Taky jsem 3x týdně rozvážel pizzu po okolí, podle mapy. No MAZEC!! 😀 A víš co? Nakonec mi tak věřila, že jsem jí každý pátek vozil celotýdenní obrat do banky! Což bývalo cca 35tis dolarů! 😀 Takže jsem šťastný, že jsem jí to naše české renomé kapánek poopravil. 🙂

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.