Recept na pikantní fazolovou pomazánku a tipy, jak vařit a máčet luštěniny.
Fazole jsou syté a dodají dostatečné množství živin. Naučte se je připravovat správně a pokud je dokážete trávit, nebojte se je pravidelně řadit do jídelníčku. Můžete z nich připravovat např. pomazánky. Rychle je připravíte, máte pohoštění pro hosty a nemusíte je nutně mazat na pečivo. Prostě univerzálka, kterou je vždy dobré mít v záloze.
Doba přípravy: vaření a máčení fazolí + 10 minut
Kuchyňské náčiní: miska, vidlička, nůž, prkénko, hrnec a cedník na fazole
Pokud budete vařit fazole, předem je přes noc namočte, vodu slijte a pak v nové pomalu vařte např. s bobkovým listem do změknutí.
Z uvařených fazolí slijte vodu, fazole podrťte, smíchejte s ostatními surovinami a je-li třeba, nařeďte vodou (můžete použít tu z fazolí).
Nechte chvíli odležet, aby se propojily chutě a podávejte.
Příprava luštěnin působí náročně a zdlouhavě. To je i není pravda. Vašeho času to příliš nezabere, háček je spíš v tom, že si musíte vzpomenout, že si chcete dát pokrm z luštěnin, jinak jste nahraní.
Urychlování přípravy typu zahřejte vodu, nechte je hodinu odstát a pak dovařte, budou měkké, příliš nepodporuji.
Takže máčejte. A máčejte přes noc. Rozhodně se to vyplatí. Sice se o některých plodinách říká, že se máčet nemusí nebo jim stačí jen chvilka, ale máčením rozhodně nikomu ani ničemu neuškodíte, takže jim tu příjemnou lázeň klidně dopřejte.
Výjimku tvoří snad jen červená loupaná čočka, ostatní já osobně poctivě máčím.
Kdybyste náhodou nestíhali luštěniny připravit, vyměňte vodu nebo ji slijte a ráno a večer je propláchněte. Klidně je uvařte naklíčené. Vašemu trávení to spíš prospěje, než uškodí, a vy nebudete s jazykem na vestě vařit luštěniny.
Další vychytávka, kterou jsem se naučila před několika lety od spolubydlící, je uvařit si luštěnin víc. Když už je máčíte a mají se dlouho vařit, tak proč jich nemít trochu do zásoby, že ano?
Jakmile jsou luštěniny uvařené, slijte vodu, ještě horké je dejte do sklenic s uzávěrem, ihned zavřete, nechte vychladnout a pak dejte do lednice. Takto vydrží bez problémů dva týdny, pravděpodobně i déle, pokud jste je uzavřeli skutečně horké.
Skleničku pak použijete, na co zrovna máte chuť. A rychlá večeře v podobě salátu, fazolové omáčky, pomazánky nebo čehokoliv jiného je na světě.
Nebojte se máčení a plánujte, vyplatí se to!
Ahojky Marcelko, moc díky za skvělé tipy! Luštěniny mám rád, a je fakt, že jsem byl až dosud s namáčením lajdák. Dokonce až tak moc, že jsem raději přimhouřil jedno oko nad aditivy a nakupoval předvařené v pixle. V Bille, Penny a jinde. Proč? Páč byly super levné. A tady jsem holt musel přimhouřit i to druhé oko, jelikož samozřejmě platí, něco za něco. Prostě jsem se svému tělíčku omluvil, že mu předkládám vědomě něco, co mu může spíš uškodit než prospět, a šup s tím do košíku za 11,- kč. Dnes už dvojnásobek… Ale s tím je konec.
Odteďka se budu řídit Tvou radou. Jako vždy se to vyplatí. Díky! 😉🥰
Mimochodem, proč mám taky rád luštěniny? Páč je to suer levná náhražka kvalitního masa, na které holt vždycky nebylo. Vlastně jen výjimečně. Ale i s tím je taky kone. Kvalitní výživa je nenahraditelná. 🤗🥰.
Myslím, že není úplně dobré vnímat potraviny jako náhražky něčeho. Jasné, luštěniny zasytí a jsou levné, ale přece jen přinášejí jinou škálu živin, než maso. Každá potravina, každá surovina, má své specifické složení, svůj osobitý koktejl živin. Dokud budeme uvažovat v rovině nahrazování, naše tělo nebude mít dostatek živin, protože si nedovolíme mu dát skutečně dostatek všeho, co potřebuje, a zároveň si jídlo dostatečně neužijeme. A i to je součástí získávání živin. Užít si celý proces vyživování.
Souhlasím! 😉