Pikantní fazolová pomazánka

Recept na pikantní fazolovou pomazánku a tipy, jak vařit a máčet luštěniny.

Fazole jsou syté a dodají dostatečné množství živin. Naučte se je připravovat správně a pokud je dokážete trávit, nebojte se je pravidelně řadit do jídelníčku. Můžete z nich připravovat např. pomazánky. Rychle je připravíte, máte pohoštění pro hosty a nemusíte je nutně mazat na pečivo. Prostě univerzálka, kterou je vždy dobré mít v záloze.

Fazolová pomazánka natřená na kolečkách bílé ředkve.

Doba přípravy: vaření a máčení fazolí + 10 minut

Kuchyňské náčiní: miska, vidlička, nůž, prkénko, hrnec a cedník na fazole

Na pikantní fazolovou pomazánku potřebujeme:

  • 1 hrnek vařených fazolí pinto (= barevné/žíhané)
  • 1 sekaná feferonka (či jiné adekvátní množství)
  • hrst jemně sekaného pórku
  • sůl
  • pepř
  • panenský olivový olej

Pokud budete vařit fazole, předem je přes noc namočte, vodu slijte a pak v nové pomalu vařte např. s bobkovým listem do změknutí.

Z uvařených fazolí slijte vodu, fazole podrťtesmíchejte s ostatními surovinami a je-li třeba, nařeďte vodou (můžete použít tu z fazolí).

Nechte chvíli odležet, aby se propojily chutě a podávejte.

Tipy a triky při vaření luštěnin

Příprava luštěnin působí náročně a zdlouhavě. To je i není pravda. Vašeho času to příliš nezabere, háček je spíš v tom, že si musíte vzpomenout, že si chcete dát pokrm z luštěnin, jinak jste nahraní.

Urychlování přípravy typu zahřejte vodu, nechte je hodinu odstát a pak dovařte, budou měkké, příliš nepodporuji.

Hrách a červené fazole ve vodě s otázkou "Proč máčíme luštěniny?".

Luštěniny máčíme proto, že jsou nestravitelné, a tím, že je namočíte ve vodě o pokojové teplotě a necháte je na ne příliš chladném místě nabobtnat, je probudíte. Vědečtěji řečeno, voda nastartuje proces klíčení a i když luštěniny ještě klíčky pouštět nezačnou, už proběhla látková přeměna ve prospěch stravitelnosti.

Takže máčejte. A máčejte přes noc. Rozhodně se to vyplatí. Sice se o některých plodinách říká, že se máčet nemusí nebo jim stačí jen chvilka, ale máčením rozhodně nikomu ani ničemu neuškodíte, takže jim tu příjemnou lázeň klidně dopřejte.

Výjimku tvoří snad jen červená loupaná čočka, ostatní já osobně poctivě máčím.

Kdybyste náhodou nestíhali luštěniny připravit, vyměňte vodu nebo ji slijte a ráno a večer je propláchněte. Klidně je uvařte naklíčené. Vašemu trávení to spíš prospěje, než uškodí, a vy nebudete s jazykem na vestě vařit luštěniny.

Další vychytávka, kterou jsem se naučila před několika lety od spolubydlící, je uvařit si luštěnin víc. Když už je máčíte a mají se dlouho vařit, tak proč jich nemít trochu do zásoby, že ano?

Jakmile jsou luštěniny uvařené, slijte vodu, ještě horké je dejte do sklenic s uzávěrem, ihned zavřete, nechte vychladnout a pak dejte do lednice. Takto vydrží bez problémů dva týdny, pravděpodobně i déle, pokud jste je uzavřeli skutečně horké.

Skleničku pak použijete, na co zrovna máte chuť. A rychlá večeře v podobě salátu, fazolové omáčky, pomazánky nebo čehokoliv jiného je na světě.

Nebojte se máčení a plánujte, vyplatí se to!

Spiritual body leader & Art healer. Mám celostní přístup k životu a k uzdravování skrze posvátnou trojici tělo-mysl-duše. Dlouho jsem se snažila napasovat do škatulky zdraví skrze stravu, ale nikdy to nemělo dostatečnou hloubku.
Dovolila jsem si otevřít se naplno zdrojovému proudění, a tak tvořím podporující léčebnou grafiku, píšu básně a stahuji světelné kódy jak grafické, tak zvukové. Skrze můj hlas může tělo pocítit propojení s prvotním nastavením a přirozeně se k němu navracet, a tedy uzdravovat. Své letité zkušenosti z mnoha oborů zužitkovávám do jednoho celku a vytvářím tak komplexní průvodce ke spokojeném životu, který je základem zdraví, hojnosti a úspěchu.
Pokud se chceš naplno dostat do pole, které spoluvytvářím, projdi si programy a nech své srdce, ať rozhodne, zda a co si vybereš.
Komentáře
  1. Honza Markovič napsal:

    Ahojky Marcelko, moc díky za skvělé tipy! Luštěniny mám rád, a je fakt, že jsem byl až dosud s namáčením lajdák. Dokonce až tak moc, že jsem raději přimhouřil jedno oko nad aditivy a nakupoval předvařené v pixle. V Bille, Penny a jinde. Proč? Páč byly super levné. A tady jsem holt musel přimhouřit i to druhé oko, jelikož samozřejmě platí, něco za něco. Prostě jsem se svému tělíčku omluvil, že mu předkládám vědomě něco, co mu může spíš uškodit než prospět, a šup s tím do košíku za 11,- kč. Dnes už dvojnásobek… Ale s tím je konec.
    Odteďka se budu řídit Tvou radou. Jako vždy se to vyplatí. Díky! 😉🥰

  2. Honza Markovič napsal:

    Mimochodem, proč mám taky rád luštěniny? Páč je to suer levná náhražka kvalitního masa, na které holt vždycky nebylo. Vlastně jen výjimečně. Ale i s tím je taky kone. Kvalitní výživa je nenahraditelná. 🤗🥰.

    • Myslím, že není úplně dobré vnímat potraviny jako náhražky něčeho. Jasné, luštěniny zasytí a jsou levné, ale přece jen přinášejí jinou škálu živin, než maso. Každá potravina, každá surovina, má své specifické složení, svůj osobitý koktejl živin. Dokud budeme uvažovat v rovině nahrazování, naše tělo nebude mít dostatek živin, protože si nedovolíme mu dát skutečně dostatek všeho, co potřebuje, a zároveň si jídlo dostatečně neužijeme. A i to je součástí získávání živin. Užít si celý proces vyživování.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.